Azil De Batrani
0747.136.475
contact@camindebatrani.net
Pitesti | Stefanesti

 

Contactati-ne pentru o oferta de pret.
0747.136.475


 

Asistenta si ingrijire medicala permanenta.

Promovat prin


www.1MilionEuro.ro

Alzheimer

Factori de risc


Momentan nu se cunoaste cauza din care se instaleaza boala, ramane o boala care este diagnosticata prin eliminarea altor posibilitatii. Totusi s-au gasit un numar de factori, care reapar la bolnavii cu alzheimer. Se crede ca o combinatie a urmatorilor factorii pot face o persoana sa fie predispusa la boala : transmiterea genetica (istoric in familie, in special la un parinte). boli ale inimii , factori de risc ca presiunea arteriala ridicata; fumat, obezitate si diabet. Lovituri anterioare la cap. Mediu toxic inconjurator. Varsta inaintata. Stres-nivel ridicat de anxietate.

 

Simptome


Cand o persoana incepe sa dezvolte boala Alzheimer, nu va exista nici o modalitate usoara pentru a identifica boala. Pe parcurs ce evolueaza, apar lapsusuri in memorie iar usor ele se accentueaza devenind serioase. Individul incepe sa uite nume ale membrilor din famile sau ale locurilor cunoscute, uitand si locatia lucrurilor de folosinta zilnica, sau are probleme in gasirea cuvintelor pentru exprimarea lor.Aceste simptome sunt similare cu o memorie a unei persoane in varsta. Pe parcurs ce imbatranim, memoria noastra nu mai e asa buna cum era odata, dar un individ cu Alzheimer va avea un declin foarte mare in pierderea memoriei. Daca observi aceste simptome la o persoana apropiata e timpul sa consulti un psihiatru. Cu timpul ce boala progreseaza, golurile din memorie vor deveni foarte serioase si observabile. Vor afecta viata de zi cu zi a individului, hobyurile si munca. In acest timp persoana va dezvolta probabil si alte probleme cognitive, cum ar fii : Confuzie generala, dezorientare in timp si spatiu. Apatie , iritare, depresie si anxietate. Probleme cu vorbitul, calcul matematic si gandirea abstracta. Schimbarea personalitatii. Stare de paranoia( mai tarziu in boala) La sfarsitul evolutiei bolii, individul poate suferi pierderea totala a controlului de sine, a starii inhibatoare.


Principalele stadii ale bolii Alzheimer
Expertii au identificat un numar de stadii pentru ajutarea la definirea bolii. Fara vindecare, cel mai bun lucru care poti sa-l faci, este sa fii constient de ce poate sa aduca boala pe viitor si sa folosesti aceste cunostinte pentru a ajuta persoanele in cauza.


Stadiul incepator
In prima faza individul va suferi de pierderi ale memoriei si posibil alte dificultai cognitive, oricum , el poate continua sa functioneze independent.


Stadiul mijlociu
In aceasta faza, boala progreseaza peste problemele usoare ale memoriei, ea intrand intr-un declin avansat. Indivizii incep sa sufere de schimbari ale personalitaii, observandu-se clar probleme psihice, incep astfel sa devina tot mai dependenti de ingrijire permanenta.


Stadiul avansat
Aceasta parte este cea mai severa, individul poate suferi o deteriorare completa a personalitatii si pierderea controlului asupra functiilor corpului. Ei vor deveni total dependenti de ingrijire permanenta , pentru cele mai bazice nevoi. Nu exista un timp stabilit care sa aprecieze trecerea unei persoane de la o faza la alta. Un individ poate parcurge drumul dintre faza 1 si 2 foarte rapid, pe cand in faza 3 poate sta pentru cativa ani. Fiecare persoana este diferita. Pentru fiecare stadiu exista mai multe faze care se pot caracteriza prin urmatoarele :


FAZA I
Confuzie, uitarea numelor si a cuvintelor, uitarea propriei istorii, mai putin abil pentru planificare sau gandire logica, retragerea din provocari mentale sau sociale. Probleme in exprimarea lor si in citire. Devine apatic, nelinistit, agitat, insensibil la alte sentimente, obosit. Strange obiecte fara valoare ; uita sa faca lucruri precum a manca, sau manaca doar un singur fel de mancare.


FAZA II
Uitarea evenimentelor recente, daca nu-si pot aminti ceva inventeaza pe moment ceva substituitor. Au probleme in asocierea numelor cu fetele familiare, dar mai pot face diferente intre fetele familiare si nefamiliare. Nu mai pot sa urmeze instructiuni scrise sau orale, dezorientare in legatura cu sezonul, ziua saptamanii sau timpul. Probleme in vorbire, scriere sau citire.Repetarea unei singure povesti. Agresivitate, suspiciune, exagerare a caracteristicilor normale ale personaliatii. Neliniste, dezorientare in ciclul dormit-trezit.Vorbesc singuri si isi impacheteaza lucrurile.

FAZA III
Nu mai recunosc persoanele familiare, nu mai pot zambi, nu mai vorbesc sau vorbesc incoerent, pot plange sau striga, mormaii sau geme. Nu mai pot scrie sau citi de nici un fel. Nu-si mai pot controla miscarile, nu mai pot merge, sta in picioare sau pe scaun fara asistenta.Nu mai pot inghiti si se pot ineca usor cu mancare. Au nevoie de asistenta completa pentru toate activitatile zilnice. Infectii frecvente, reflexe anormale. Pot refuza sa manace sau sa bea ; raspuns minim la atingere, extenuare.

Camine pentru batrani
www.caminepentrubatrani.ro